22, река Волга - Златен пръстен на Русия

Величка Николова -Литатру 1
Река Волга - "Златен пръстен" на Русия
Автор - Величка Николова - Литатру 1
( нестандартно)


Волга, Волга, река многострунна.
Небосводът във теб се люлее,
а очите ти вечно синеят.
Нощем къпеш звезди разноцветни
и люлееш луна светлоструйна.
Бели птици над тебе се реят.
Кралски славеи песни ти пеят.

Твоят път е тъй дълъг, обширен.
Ти се свираш през степи широки,
през села и през пасища тучни…
А край тебе брези белоцветни -
със листенца - замерят те звучно.
Зиме - вихри ти рошат вълните
и игрите ти с тях - не са скучни!

Волга, мила, ти - "пръстен от злато"!
Пееш мощно и зиме, и лято.
Щом те видя – сърце ми лудува
и жадувам в тебе да плувам...


*
Фото: Река Волга -
1) Наричат я "Люлката на Русия", защото събира в себе си стотици по малки реки.
2) Наричат я и "Златен пръстен", защото има икономическо, стратегическо, исторически, естетично и дори православно значение за Русия...
*
Благодаря на Google за снимката!