Динозавры

Ана Величкова
                Болгарский
                Земля и Жизнь


                Д И Н О З А В Р И
               
                Върти се Земята
                по своята орбита,
                изменя се земната твърд
                и заедно с нея
                се развива Животът -
                от първата клетка
                и чак до Човека.

                Преди 60 милиона години
                динозаврите са загинали -
                различни по форма и тежест,
                и приспособления същества.
                Оскъден мозък са имали
                в малките си глави
                за сметка на плът изобилна.
                Изгледът им е бил
                страховит -
                огромни челюсти
                с многобройни остри зъби,
                костни брони,
                гребени и яки.
                Въоръжени на сушата
                да оцеляват
                и враговете си докрай
                да побеждават.

                Към двеста милиона години
                са шествали на Земята.
                Сушата била събрана в един,
                после в два континента.
                Страшни ревове са я оглушавали,
                тежки стъпки са я разтърсвали.
                Малко видове дребни бозайници
                се криели в дупки
                и не се знаело
                кога ще излязат навън...

                Десеткилометров астероид
                връхлита Земята -
                издълбава огромен кратер,
                предизвиква цунами,
                климатични промени,
                милионна еко-зима.
                Динозаврите загинали.
                Сменили ги птиците.
                Разнообразни бозайници
                Земята населили,
                между тях и приматите.

                На сцената идва Човекът -
                за добро или зло?
                Срокът му за живот
                още не е изтекъл.
                Ще оцелее ли
                след толкова предизвикани
                от него беди?
                Или ще се изроди
                и сам себе си ще унищожи?
                Нищо чудно при влечуговото
                генетично наследство
                на уж цивилизованото
                Човечество...

                Ана  Величкова