Песня Вселенной

Ана Величкова
                Болгарский
                Космос


                ПЕСЕНТА НА ВСЕЛЕНАТА

                Вселената звъни и пее,
                но природно сме глухи
                за нейните звуци,
                за "музиката на сферите".

                Космически апарати
                и сателити записват
                различните й лъчения,
                а астрофизици
                ги трансформират
                в хармония звукова.
                Те първи чуват
                песента на Всемира.

                Като песен на птици
                край буйни потоци звучи,
                като хор на скорци
                в гора, разлюляна
                от утринен вятър.
                А Слънцето басово
                на космичния химн
                приглася...

                Ако можеха хората
                вселенската песен
                да чуват,
                те ще забравят
                войните завинаги.
                С пролетно настроение
                човешкият свят,
                може би,
                нов Живот ще започне
                с любов да гради...

                Ана  Величкова