Э. Дикинсон. 476. I meant to have but modest needs

Ольга Денисова 2
476 (1862)
Мне мало было нужно – лад
В душе и небеса –
Средств этих скромных с жизнью нам
Хватило б за глаза –
 
Но в небеса и лад включен –
Довольно их одних,
Чтоб благодать те два в одно
Могла  соединить –
 
И я у Бога одного –
Небес – просила дать –
Пусть не обширных, как Его, –
Поменьше – мне под стать –
 
Господь улыбки не сдержал –
Хихикнул херувим –
И ямочки пошли играть
На лицах у святых –
 
Молитву отшвырнула я –
И, подхватив ее,
Плечами Вечный Суд пожал
На бешенство мое:
 
«Кто продолжает в наши дни
Воспринимать всерьез,
Что, что б ни попросили вы,
Молящим даст Господь?» –
 
С тех пор с опаской я смотрю
На небо – поумнев –
Дитя обманутое мнит
Мошенниками  всех –
25-26.04.2022


476
I meant to have but modest needs —
Such as Content — and Heaven —
Within my income — these could lie
And Life and I — keep even —

But since the last — included both —
It would suffice my Prayer
But just for One — to stipulate —
And Grace would grant the Pair —

And so — upon this wise — I prayed —
Great Spirit — Give to me
A Heaven not so large as Yours,
But large enough — for me —

A Smile suffused Jehovah's face —
The Cherubim — withdrew —
Grave Saints stole out to look at me —
And showed their dimples — too —

I left the Place, with all my might —
I threw my Prayer away —
The Quiet Ages picked it up —
And Judgment — twinkled — too —

That one so honest — be extant —
It take the Tale for true —
That "Whatsoever Ye shall ask —
Itself be given You" —

But I, grown shrewder — scan the Skies
With a suspicious Air —
As Children — swindled for the first
All Swindlers — be — infer —