Роза

Ана Величкова
                Болгарский
                Мир и Я

               
                Р О З А Т А

                Аз от прашеца златен на сърцето
                една прекрасна роза изковах.
                На тебе с обич нежна я обрекох,
                да те закича с нея си мечтах.

                И мислех си, че тя ще те въздигне
                нагоре до звездите сини чак.
                Душата ти до дъно ще пречисти,
                ще я спаси от дебнещия мрак.

                Погледна я с ирония. Отмина.
                Остана сляп и глух за обичта.
                И заблуден, година след година
                залута се без път, и без следа.

                Обичаната роза на сърцето
                до края ти на друг не подарих.
                Тя с времето неотразимо свети
                и все по-слънчев става моя стих.
               
                Ана Величкова