Песня раба

Евгений Николаевский
Песня раба (из цикла «Пришествие Господне»)

Века былые пышут жаром.
Теперь болото. Водь дa гладь.
До дыр прогнил уклад наш старый.
Осталось лишь его сорвать.

Заботами обременённый,
Я жил, страдая, целый век,
Но понял мир освобождённый,
Что раб – такой же человек.

И вот щедротами Твоими
Я сам себя освободил.
Ты дал нам Слово, дал нам имя,
Любви и жизни научил.

Как долго Бога мы просили
Нас поддержать в святой борьбе.
И Ты пришёл. Пришёл Мессия.
Мы очень верили Тебе.

The Song of Slave (from “Lord’s Coming”)

Past ages radiate heat.
Peace and quiet is in our swamp.
Up to holes, rotted our old routine,
There is only to tear it down.

I lived all my age suffering,
With troubles and worries burdened.
But the freed world understood at last
That slave is also human being.

And by Thy Holy care,
I released myself from slavery.
Thou gave us the Word, gave us name,
Taught us Life and Love.

How long we begged Thou, our God,
To support us in our Holy fight!
And Thou came! Thou art our Lord!
We believed Thee so much!