22, Кукувица и неблагодарното кукувиче

Величка Николова -Литатру 1
КУКУВИЦА и неблагодарното кукувиче
(!КУКУВИЦА... е ЛЕГЕНДА, създадена от Литату 1, с фолктворни нотки и 2 авторски права!)
Автор: Величка Николова - Литатру 1



Там, на планината - ручейче бълбука, а на стара бука - кукувица кука...
- Кукай, кукувице, кукай, кукай за душата. Моля те, кажи ми, где са ти децата?

- Имах си гнезденце, снесох си яйченце - беше ми детенце.
Расна и порасна, стана птица - *красна!

Тясно й гнездото! Клюцна ме в окото, счупи ми крилото,
бутна ме 
в *ждрелото...

Литатру




*красна = прекрасна, красива, очарователна, прелестна
*ждрело = (пропаст от планината между огромни скали, обикновено - над река)
Автор: Величка (12 април 2022; 12:15)

*ФОТО: Google (Кукувица)