22, Хорският раздор и Новият век

Величка Николова -Литатру 1
Хорският раздор и Новият век
Автор - Величка Николова - Литатру1


И настъпи нов ден, а от изток гърми,
и трещи, и кърви пак зората...

Слънце плаче вес ден със горчиви сълзи,
от шрапнела, пробил му снагата.

- До кога, до кога? - питат детски очи.
До кога ще върлуват войните?
И кога, и кога ще изсъхнат, кажи,
на почернени майки сълзите?...

В небесата свещени не цвърчи птичи зов,
а железни ракети прехвърчат.
Гдето паднат - убиват. Не зовят за любов.
Млада пролет от болки се гърчи!

А пък Господ отгоре - сред пушилка и мор
е прострелян направо в сърцето,
ала не от шрапнел, а от хорски раздор.
А векът ни се хили в лицето!

Литатру 1 (Боже, нека хорските раздори се решават не с войни,
а с международни честни съдилища.
Ако има добра воля от всички държави - няма невъзможни неща.)
 

(април 2022 година - автор: Величка Николова - Литатру 1)