22, В тази нощ, в тази нощ теменужна

Величка Николова -Литатру 1
((По вдъхновение от:
" –  Как же мало хорошего было
и так много чего не сбылось..."

Екатерина Кора -"Время ночи"; 2015 год.))



*


В ТАЗИ НОЩ, В ТАЗИ НОЩ ТЕМЕНУЖНА
Автор: Величка Ник. - Литатру1


В тази нощ, в тази нощ теменужна,
свети ярко- зелена Луна.
От възторг не се чувствам ненужна,
нито толкоз самотна жена.

Взимам четка, бои и триножник,
а платно ми е нощния плащ.
Той е чист, теменужен и нужен
за България, Русия и САЩ,
и за Полша, Румъния, Турция,
и за цялото земно кълбо!

Ще предам търпеливо, правдиво,
моето трудно човешко тегло:
" –  Как же мало хорошего было
и так много чего не сбылось..."

Литатру1
*



(( ( "Спасибо, Величка, за Ваше внимание! Желаю Вам сердечной благодати
и творчески пьянящей весны. С уважением к Вам и теплотой - Екатерина Кора."



*
Замечание:
1/.  Уводът и финалът са венци (допълнения) към творбата,с които искам да разкрия, че ХОРСКИЯ живот е с много чиновнически трудности за преодоляване. Ето защо, не трябва да бъдем натоварвани И С ВОЙНИ, а ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ да се обединим в единен трудов процес,
който да облекчава КРАТКИЯ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ.

2/.    ЯДРОТО (ОСНОВНАТА ИДЕЯ = кулминационната точка) е зов за СЪТРУДНИЧЕСТВО и плодотворен живот на всички държави. (НЕБЕСАТА СА СЪЗДАДЕНИ ЗА ПТИЦИ, А НЕ ЗА ЛЕТЯЩИ РАКЕТИ И БОМБИ:

Взимам четка, бои и триножник,
а платно ми е нощния плащ.
Той е чист, теменужен и нужен
за България, Русия и САЩ,
и за Полша, Румъния, Турция,
и за цялото земно кълбо!

Величка




*
ФОТО: Литатру - в семейната градина.