Абетка - доп. -1 до буквы Г с гачком

Елена Палагута
АБЕТКА
«КВІТИ ТА РОСЛИНИ»
(квітково-рослинна абетка)
– доповнення-1 до літери Ґ (Г з Гачком)

5. ЛІТЕРА «Ґ» / доповнення – 6шт.

5.1. Форма букви «Ґ»:
(Гнута Гілочка з Гачком)

4*
(коротко)
Гнута Гілочка з колючкою-Гачком...

Або:
Гнута Гілочка з колючкою від Глоду...

Або:
Гнута Гілочка Глоду з Гачком...

Або:
Гілка Аґрусу з колючкою-Гачком...

5*
Гнута Гілочка з Гачком
Букву «Ґ» нам утворила...
Чи то Аґрус був, чи Ґлід?!.
Та в Голках-колючках – сила!!!

5.2. Квіти і рослини с участю «Ґ»:

Ґлід (або Глід* – словник Голоскевича, 1929р.)
* Ґлід і Глід звичайний (колючий) / Ґлодина і Глодина (дерево Глоду)
(Ґлід і Глід / Гілка / Ґроно і Гроно / яГіда / Голки-Гачки / чаГарник /
Гай / Город / Горожа (огорожа, загорожа) похожа на Ґрати)

Аґрус / аґрусовий / аґрес / аґрест і агрест / аґрестовий і агрестовий
(аҐрус: староукр. «аҐресть, аҐресь» – «кисле вино з незрілого віноГраду»,
лат. «Гроно чіпке» (виноГрад чіпкий), / італ. «незрілий виноГрад» /
Гілка / Ґроно і Гроно / яГіда / Голки-Гачки / чаГарник /
Гай / Город / Горожа (огорожа, загорожа) похожа на Ґрати)

Ґлід і аҐрус (схожість):
чаГарник / Гілки, Гілля / яГіди (яГідна рослина) / Грона (або Ґрона) /
Голки – колючки («Гачки») / Гай, Гайовий / Город, Городній /
Горожа (жива огорожа, загорожа, похожа на Ґрати) /
див. мою абеткову казку «Аґрус, Глід і Горобина»

6*
(«Колись Глід був з Гачечком...» –
на мелодію «Пісенька Чебурашки»)

...Жив у Гаю Густому
Ґлід Гайовий з Гачечком...
Колючими Голками
Себе він захищав...

Але часи змінились...
І він змінив «містечко»...
Між чаГарів садових
Позбавився Гачка...

...Він «мирним» став, домашним...
Вселився на Городі...
І десь Гачок-колючку
Зненацька заГубив...

Тепер від – Глід! Городній!!!
І служить, як Горожа –
Живий паркан в садочку...
Ось поворот судьби!!!

7*
(«Крихітний Гачок на букві – аҐрусу таємна суть!»)

...Буква «Ґ» у назвах квітів –
Дуже рідкісна! Це точно!!!
Удостоєний лиш аҐрус
Гордого цього Гачка!!!

Мабуть, через те, що кущик
Має Гілочки колючі...
Це – надійний захист ягід
Від пташок і... Їжачка!!!

...Крім того, вони потрібні
У посушливий період...
Бо тоді Голки колючі
Всю вологу бережуть!!!

Потім же плоди на Гронах –
І смачні, і соковиті!!!
Так що той Гачок на Гілці –
Аґрусу таємна суть!!!

8*
Слово «аҐрус» – милий кущик...
Наче вбік розрісся він...
«А» – це ягідки цілющі...
Кожна – сяючий рубін...

«Ґ» – мов Гілочка колюча...
Гостра Голочка-Гачок –
Як у ружі, шип болючий...
Захист ягід від пташок...

«Р» – закручений листочок
На стеблиночці тонкій...
«У» – як пагонів Гурточок...
ҐорҐолястих*, та струнких...

«С» – дрібних квіток суцвіття...
Гарні Ґрона повесні!!!
Що не дуже і помітні,
Та плоди з них – чарівні!!!

* Ґорґолястий – сучкуватий, вузлуватий

9*
Абеткова казка «Аґрус, Глід і Горобина»
(поетизована) – див. окремо