Абетка квiти та рослини - лiтера j

Елена Палагута
АБЕТКА 
«КВІТИ  ТА  РОСЛИНИ»
(квітково-рослинна абетка)
– продовження: літера Ї

14. ЛІТЕРА «Ї» / 12шт.

14.1. Форма «Ї:
(довгенька і тонка стеблина + два бутончика малих
або:
ялина схожа з Їжачком, а буква «Ї» – з ялиною)

1* (кратко)
Довгенька і тонка стеблина
Плюс два бутончика малих...

2*
Два бутончика малих
На стеблинці довгій...

3*
На стеблині два бутона...
Без листків, але з корінням...

4*
З двома очима буква «Ї» –
Мов два бутона на стеблинці...

5*
Буква «Ї» з двома очима –
Два бутона на стеблині...

6*
Ялина це... Тонка... Струнка...
Верхівка – вусики жучка...

7*
Ялина схожа з Їжачком,
А буква «Ї» – з ялиною...

8*
Ялини схожі з Їжачками,
А буква «Ї» – з ялинами...
І що: Їжак та «Ї» с крапками –
В реалі є подібними?!.

Та ні!!! Їжак – немалий зовсім...
І навіть трішечки товстенький...
А буква «Ї» – колючка гостра!!!
Лише одна! Струнка! Довгенька!!!

І все ж... У них – є спільна риса!!!
Це – буква «Ї» у складі слова...
Та якщо «клава»* враз зависне –
«Ї» стане другом Їжакові...**

* «Клава» – розм. клавіатура.
** «Ї» створить образ Їжаковий...

9*
Ялина схожа з їжачком...
Так буква «Ї» – ялиночка?!.
А крапочки над нею – що?!.
Це, мабуть, дві сніжиночки...

10*
Ялина схожа з Їжаком...
Така ж колюча і болюча!!!
Як вам ялинка-Їжачок?!.
Крапки над «Ї» – це дві колючки?!.

14.2. Квіти і рослини за участю  «Ї»:

Жовтець їдкий, аїр

11*
Цвіток «аЇр» в топким болоті
У теплім травні розквітає...
Його квітки яскраво-жовті –
Приємний запах розливають...

Він – пряність, ліки... Він – корисний!!!
Хоч і не дуже виразливий...
«Ї»-буква в назві – урочисто
Обожнює цвіток щасливий!!!

12*
Є буква «Ї» у назві квітки,
Що скромно звуть «жовтець Їдкий»...
Цвіток цей – дуже непривітний,
Хоч також жовтий, як аЇр...

У букви «Ї» – страшні тут очі...
Бо це – отруйливий цвіток!!!
Тому світиться «Ї» не хоче –
Забралася в «глухий куток»***...

***
В іменник встати не схотіла –
В прикметнику «куток» знайшла...