Урокът на мъртвите. Руслина Александрова

Ольга Кайдалова
Толково много цветя! Сякаш грееш!
И никой не се поскъпи за букета!
За сълзите, пролети за "грешния",
Достатъчни да му измият нозете.

И ето - няма го никакво лошото.
Войните, обидите, ежедневните драми...
За утре даже никой не се тревожи,
Защото "утре" всъщност го няма.

Кое ли беше непростимото вчера,
Което сега е и смешно, и жалко?!
Къде ли бяха думите, днес намерени?!
А те са, оказва се, толкова малко:

"Прости ми! Обичам те! Липсваш!
Прегърни ме! Тъгувам за тебе!"
Просто няколко вечни истини -
Изричани лесно на погребение.

И храната, бонбоните, житото...
Както всичко по ред му прилича...
Пак се моля през сълзи за живите:
Не когато...
-----
"Урок мёртвых" Руслина Александрова

Как много здесь цветов! Всё светит ими!
Здесь не скупятся на цветов огни!
А слёз, пролитых "грешниками злыми",
Достаточно, чтоб ног омыть ступни.

Нет в мире сцены горше и страшнее.
Обиды, войны, ежедневность драм...
Назавтра же - забвение над нею,
И "завтра" нет здесь у господ и дам.

Вчера что непростительным казалось,
Сегодня стало жалко и смешно.
Где мысли, что внушили эту жалость?
Их много, но в них общее одно:

"Прости меня! Люблю тебя! Скучаю!
Прижми меня к себе! Тоскую я!"
Здесь истины, известные в начале,
У гроба вспоминает вся семья.

И пир, конфеты, россыпи пшеницы...
Прилично почести последние воздать...
Хочу живым я с плачем помолиться:
Не опоздать...