Къде е храмът? Руслина Александрова

Ольга Кайдалова
Къде е храмът?
Обрасла е със диви бузени и тръни
Пътеката към светлия олтар,
Където, знам, пулсира
Пламъкът целебен
За всичкити ми рани...
Къде е храмът?
Само ветровете вият
Под покрива на старата камбанария
И гарвани
Кълват очите на иконите...
Къде е храмът?
Вървя към сбъдвпнето
На молитвите;
Със устни стъпвам
По пътеките на твойте длани...
Пожарища от млада кръв
Ще сринат камъка!
Разпятието само
Ще остане...
-----
"Где храм?" Руслина Александрова

Где храм?
Дорога заросла до алтаря
Терновником, густою бузиною,
А там дрожит в конце её, я знаю,
Огонь, что раны сердца заживит...
Где храм?
Лишь ветры дуют, завывая,
Под крышей старой колокольни, да ещё
Летают вороны, выклевывая очи
Иконам...
Где же храм?
Иду я на молитву одиноко;
Ступаю, сжав уста благоговейно,
По направленью к твоим любящим рукам...
Пожарище в моей крови младой
Разрушит камни!
Лишь распятие одно
Останется...