Автобусът

Ирен Тодорова
Автобусът (Нашите гари)

Гарата тука остава и тихо въздиша.
Пътници наблюдават, как тополите тичат.
Движат се бързо заешки сенки
и неясни обекти, като разхвърляни бенки.

Монотонно по пътя  автобусът се носи,
с хора  решаващи различни въпроси.
Някой отива на среща. Друг пък - се връща
радостен, че ще бъде отново във къщи.

Внезапно, от ляво хълм се   издига,
в дясно  море близо до пътя пристига.
Поглед се спира на далечни смокини
и забелязва, че небето е синьо.

На изток, на запад, на север, на юг…
Кой за къде ли е...? Нали в момента е тук!
Гледки поглъща с „откривателски“ глад
и към Съдбата своя пътува, в някое село или пък град.
...

Текстът няма стойност художествена или поука.
Сигурно мислите , че го написах от скука?
Всичко това реших в стих да опиша,
защото на  път човек най- силно  усеща, че диша.
Сякаш животът е път, а хората в него,
които приемат ни всякакви, с нашето его –
мили, нахални, добри или лоши,
Умни  и глупави, недоволни, щастливи,
задаващи за живота различни въпроси,
Красиви веднъж, друг път пък уродливи,
Много работни или мързеливи,
Въодушевени, свежички или недоспали…
Хората в него... сякаш са нашите гари.  :)

https://www.youtube.com/watch?v=OoVjVxH5Se4&t=143s