Късен автопортрет

Весела Йосифова
Казват, че е време
да се гмурна в есента,
вместо в пръски огън -
да се топля с пепелта.
Време да се кротна,
простичко да дишам.
А пък аз издишвам огън,
вдишвам урагани.
Докато съм жива още -
все ще е така.
По-добре е да живея,
както досега.
Искам в нещо още
бурите да подслоня
и да се помоля –
ако може...
... да обичам още.

Весела ЙОСИФОВА


(Подстрочник)

Говорят, что время
окунуться в осень.
Вместо, чтобы плескать огонь,
посогреться пеплом.
Время приручать,
по простому дышать.
А я дышу огнем,
выдыхаю ураганы.
Пока еще живая -
все равно так будет.
Лучше жить
по прежнему.
Я хочу в чем-то другом
бури, чтобы укрыться
и молиться –
если это возможно...
...любить больше.