Богохулен стих

Весела Йосифова
Ако знаех, че ще тикам
онзи тежък камък на Сизиф,

като куче ще търкалям
всеки ден като оцъклен стих,

ще надничам в кални локви
да открия снопче повод за живот,

ще изписвам всеки спомен
върху празен от мечти бял лист,

а мечтите ми ще падат ничком
под скован от подлост ешафод,

ще живея, за да не умирам,
ще умирам, за да съм още жив -

щях във камъка да издълбая
онзи богохулен тежък стих:

че човек да си звучи гордо,
но човеците са днеска кът.

Весела ЙОСИФОВА