Снеговалеж

Анатолий Пименов
Снеговалеж. Декември. Град.
Спомняме си как век назад,
Предците ходише напред;
На земятата кръв и лед.

Хората крещяха. Ден. Студ.
Зима, болка и тежък труд.
Обсада, мрак и празнота.
Войната, «Москвата порта».

Рамо до рамо войници:
И с тях българи, латвиици.
Танковете горяха в снега.
Кръв на огледалото леда.

Тук Кремен, Янис и Иван -
Изгониха врага в капан...
Ефремов. Нара. Таралеж.
Град. Декември. Снеговалеж.