На поле танки грохотали...

Макин Тоша
Такубоку Исикава

На верхівці

Я зійшов на верхівку могили,
Мимоволі
Від радощі
Руками махнув.
Знов спустився донизу.


Какиномото-Но Хитомаро

Туга

Яшмового одягу затих легкий шурхіт.
О, якою тугою сповнений я,
Не сказавши коханій,
що залишилась вдома,
Лагідного слова, пішовши…


Саки-но тюнагон Масафуса

На горі Піп Іван

Там, на горі Піп Іван,
У самої верхівки, вдалечі, -
Вишня розквітла.
О серпанок навколишніх пагорбів,
Не піднімайся високо!


Ки-но Цураюки

Смуток

Сповнений смутку, розлучаюсь з тобою,
Світлі сльозинки на рукаві тремтять,
Немов біла яшма…
Я їх візьму із собою,
Нехай то буде згадка про тебе…


Отомо Якамоти

Побачення, яке не відбулося

Я розв'язав свій шнур в надії
Бодай уві сні
Побачитись із тобою…
Але про зустріч ти не мрієш,
Тож навіть у снах ти не снишся мені.


Саки-но Дайсодзё Гёдзон

Щасливе побачення

Будьмо разом,
Відкриймо серця одне одному,
Вишня у гірській глушині.
Лише я та квіти в усьому світі
Знають про нашу зустріч.


Минамото-но Тосиёри асон

Хитке її серце

Хитке її серце
Схили до мене, о блага
Говерла.
Але вихор зі схилу верхівки
Непроханий налетів.


Гон-тюнагон Садаёри

Світанок над Саксаганью

На ранньому світанку
Туман над річкою Саксагань
Рветься, рветься на клапті.
І вздовж обмілин, обмілин світлих
Жердини ятрів чергою виринають.