Желание Христо Банковски Желание

Владимир Игнатьевых
Когда умру, не нужен памятник…
Но, коль все таки решите его сделать,
положите на горный пик
одну сильную и нежную птицу.
ниже напишите имя мое.

Ничего более. 



Когда умру, не нужен памятник…
Но, коль все таки решите его сделать,
выдолбите на нем эдельвейс -
самый светлый и самый суровый цветок,
который добывают с огромными усилиями,
потому, что растет на горных вершинах;
который освещает своим белым пламенем
черную пасть пропасти.
Под ним поставьте имя мое.

И ничего более.





Христо Банковски
ЖЕЛАНИЕ

Когато умра, не искам паметник…
Но ако все пак решите да ми направите,
сложете на неговия връх
една силна и нежна птица.
Отдолу напишете името ми.

Нищо повече.

Когато умра, не искам паметник.
Но ако все пак решите да ми направите,
издълбайте върху него един еделвайс –
най-светлото и най-сурово цвете,
което се постига с върховни усилия,
защото расте по върховете;
което осветява с белия си пламък
черния глад на пропастите.
Отдолу сложете името ми.

И нищо повече.

http://stihi.ru/2021/11/28/109