Э. Дикинсон. 169. In Ebon Box, when years have flo

Ольга Денисова 2
169 (1860)
Шкатулку через много лет
Возьмешь когда-нибудь,
Чтоб пыли бархатный налет
Почтительно стряхнуть!
 
Достать письмо – его слова –
Поблёкшие  теперь –
Затверженные наизусть,
Пьянили, словно хмель!

Или пожухнувший цветок,
Что поднесла тебе
С галантной нежностью рука,
Истлевшая теперь!

Иль прядку вьющихся волос –
Забыла верность, чьих –
Иль брошь старинную – ее
Так старомоден вид!

Потом все бережно сложить,
К заботам возвратясь –
Как будто со шкатулкой той
Нет общего у вас!
13-14.11.2021


169
In Ebon Box, when years have flown
To reverently peer,
Wiping away the velvet dust
Summers have sprinkled there!

To hold a letter to the light —
Grown Tawny now, with time —
To con the faded syllables
That quickened us like Wine!

Perhaps a Flower's shrivelled check
Among its stores to find —
Plucked far away, some morning —
By gallant — mouldering hand!

A curl, perhaps, from foreheads
Our Constancy forgot —
Perhaps, an Antique trinket —
In vanished fashions set!

And then to lay them quiet back —
And go about its care —
As if the little Ebon Box
Were none of our affair!