Не угасшая любовь

Сажидин Саидгасанов 4
Сажидин Саиджамалович Саидгасанов

НЕУГАСАЮШАЯ ЛЮБОВЬ

Тамаре Ильиничне посвящается.

Два кумира народной любви обрели
Вдохновения свет в мире наших сердец:
И Муслим и Тамара, что вместе прошли
Путь восторженной жизни, где тайны Венец!

Как лучи всенемеркнущей звёздной мечты:
И Муслим, и Тамара едины во всём,
Где любовь необъятной, земной Красоты
Представляет их образы только вдвоём!

Магомаев Муслим в песнях дивных живёт,
Что открыты вновь миру желанной мольбы!
Как весна, где черешен вкус, счастье несёт,
Так Тамара - его часть венчальной судьбы!

Их Любовь дала плод нежной мудрости лет,
Где эстрады созвучья надеждой полны,
Где зари жизнерадостной утренний свет
Их поднял на вершину Советской страны!

Тридцать шесть лет так преданы были они
Неразлучно друг другу, - как сердце легки;
Но Муслима не стало, и памяти дни
Возвращают его в мир, где дали близки!

Он звездой светит ясно нам сквозь призму лет,
На Тамару свой взор обращая с Небес...
Как же можно смириться с тем, что его нет,
Двум прекрасным сердцам в откровеньи чудес?!

О, Всевышний, влюблённых Ты соедини!
Как без солнца земля жить не может в тиши,
Так сердца добродушные свету верни,
Где Тамара поёт песни нам для души!

Так гордись же народ звездной парой своей,
Что нам радость несёт заповедной порой!
Поклонись им в минуты сердечных огней,
Где Муслим, как орёл, вновь парит над землёй!

Перевод Владимира Бездуганова.


Сажидин
ТУЬХУЬН ТАВУР МУЬГЬУЬББАТ

Тамара Ильиничнадиз бахш

Кьвед – кьве артист, вири халкьдин рикI алай,
Сад Тамара, садни Муслим, дерин тир,
Муьгьуьббатди, вири фена рикIелай.
Ашукьарна, юлдашар яз, ширин тир!

Муслимакай, хкахь тийир гъед хьана,
Тамара Ильиничнани – цава гъед.
Муьгьуьббатди агудайла – кьвед хьана,
Уьмуьрлух яз, къакъат тавур абур кьвед.

Муслим Магамаевални манийрал,
И дуьньяда ашукь тахьай вуж хьана?
Гатфар ашукь жедайди хьиз пIинийрал,
Тамарадиз Муслим, пара хуш хьана.

И хушвили, гана вичин бегьерар,
Кьведни магьшур хьана гъетер сегьнедин!
Экуь жедай хьиз, муьгьуьббат- сегьерар,
Дамах хьана чи советрин уьлкведин.

Саки, къанни цIуругуд суз, сад хьана,
Сад садавай къакъуд тежер – рикI жегер.
Залум ажал, Муслим патал, фад хьана,
Лугьуз жедан, Муслим амач, чахъ, мегер?

Ам, цаварай, гъед яз, хкахь тийидай,
Тамашзава Тамарадиз, гъед хьайи.
Муслим, мегер, гьикI гьисабда кьейидай?
РикIяй рикIиз, кIанибур тир, кьвед хьайи!

Эй, Сад Аллагь, агуд хъия кIанибур,
Чил, Ракъинвай къакъуд тежер саягъда.
Ашукьбурун рикIер ялда къенибур,
Тамарадин экв амазма чирагъда.

Шадвал ая, азиз халкьар гъетерал,
Шадвал, гьевес кутазвай чи рикIерик.
Икрам ийин, ша, акъвазна митIерал,
Чи Муслимаз, квай лужуна, лекьерик!