Последната ябълка

Ирен Тодорова
Давам ти последната зимна ябълка на света –
и соковете, и залезите, и захарта ;.“
Николай Милчев


Дълбоко в моята душа,
Прегърнах те, като чуплива ваза.
не за да те крия от света,
а ако мога от страховете ти, да те опазя.

Аз  знам. От самота не те е страх.
Но виж от искреност, от споделена ласка.
И от любов… И за това избираш  да живееш в грях
Надянал на душата своя - груба маска.

Заменяш любовта със похот.
На гости каниш всички дяволи и демони.
Шегуваш се дори със Господа и казваш:
„ Ябълката ли? Ще я открадна аз. Ще си  я взема“

Не, няма… Аз ще  ти я дам.
Красива, сочна, пожелана от стотина.
С единствена надежда, че във нея има плам,
Душата ти да стопли, от тази дълга стогодишна зима.

Да потече във вените живот.
Любов да потече и в твоите вени.
Последната ми ябълка вземи!  Божествения плод!
В любов живей. Дори да не е с мене.

иллюстрация - Ирен Тодорова