Панчо Панчев - Стихи об усатике и бантике

Сергей Батонов
Усатик

Дядю от тети легко отличить:
Черта характерная есть у мужчин.
Просто избавиться от подозрений:
Усатики все - мужики, без сомнений.

Если безусый тебе попадется,
Вдруг это женщина - кто разберётся?
Так оконфузиться я не рискую,
Лучше усы я себе нарисую.

Бантик

Сказочная бабочка
Над головой кружится.
Постаралась мамочка:
Бантик - это крылья

Не могу поверить,
Как мне повезло:
Ветер кружит ленты,
Я словно вертолёт!

(с болгарского)

Панчо Панчев
СТИХОТВОРЕНИЯ С МУСТАЦИ И ПАНДЕЛКИ

МУСТАКАТКО
Кой човек е дядо, кой е баба,
да се различава лесно трябва.
Затова си има ясни знаци –
дядото например е с мустаци.
Ако без мустаци е, тогава
той за баба може да минава.
Аз обаче няма да рискувам
и мустаци ще си нарисувам.

ПАНДЕЛКАТА
Пеперуда приказно голяма
пърха върху моята глава.
Кацнала там с помощта на мама,
паднелка крилата е това.
Аз стоя под нея любопитна –
ще извадя ли такъв късмет:
с перките на панделка да литна,
сякаш че съм вертолет!