Ани Илков - Пион и лев

Сергей Батонов
Лев с пионами в глазах
И пионы с львиной гривой, -
Очутившись в чистом поле,
Я подумал: невозможно
Из цветов исторгнуть рык,
Иль насытить льва крапивой.

Но великие дела
Произвольны, вне канонов.
Вот и слышен рык листа,
Лев доверчив, как теленок.

Я обратно воротился.
В поле тропка нам откроет
То, что ум постичь не в силах:
Льва с пионами в глазах
И пионы с львиной гривой.

(с болгарского)

Ани Асенов Илков (р. 1957 г.)
„БОЖУР И ЛЪВ”

БожУр и лъв

Лъв с очИ катО божУр      
И божУр със лЪвска грИ;ва   
Бях застАнал сред полЕто   
И си мИслех,че не мОже      
Да изтрЪгнеш Вик от цвЕте   
Да нахрАниш лъв с копрИва 

Но велИките нещА            
Са случАйни,незакОнни      
ЦвЕтето ръмжИ с листА      
А лъвЪт ме гАли с нОкти   

Аз побЯгнах и запИсах-      
мОже пОлски път да Има      
Към товА,коЕто мИслиш      
Че умЪт не го постИга:   
Лъв с очИ катО божУр      
И божУр със лъвска грИва   
 
(в оригинале выделены ударные гласные)