До майбутнього

Павел Панченко
"ДО МАЙБУТНЬОГО"

Я загодя прямую по тобі,
Мов космонавти по якійсь планеті.
Їх двоє вже, а я неначе третій
Орю твої цілини голубі.

Тебе ми довго мали на прикметі:
Коли тяглись в кайданницькій юрбі,
Коли здіймали вихор на диби,
Коли чужинців привітали: - Гетьте!

Оті великі та малі цабе
Бажали б зовсім знищити тебе -
На суші, на воді, у надрах, в небі,-

Та владно ствердив Двадцять Другий
з'їзд
Твій золотий двадцятирічний зміст -
I ми пліч-о-пліч линемо до тебе.


"Мандрiвники". Сонети. 1965 р.