Там, де пiснi

Павел Панченко
"ТАМ, ДЕ ПІСНІ"

- Коли б мені поїхать на Вкраїну,
Я вичуняв би, може, - кожен раз
У Петербурзі хвилювавсь Тарас
I всім єством на рідний берег линув.

I увіходив радісно в хатину.
Що десь понад Дніпром за довгий час
Собі таки намріяв,— ні, не згас
В душі той потяг молодий, не згинув...

Але у всевидющім оці — гнів!
Він спалахнув, заборонив, спалив!
I смерть наслати він іще при силі

Та всупереч царям співець живе
Там, де пісні його - життя нове! -
В степу широкім, на Вкраїні милій.

" Мандрiвники ". Сонети. 1965 р.