Спiвець

Павел Панченко
"СПІВЕЦЬ"

Уж меня-то, наверно,
Засыпят землей
Так далеко от мест, где родился,
Как бойца...

            Вадим Стрельченко


Недобачав, а все ж таки пішов
До ополченських лав: де друг, де ворог
Ти добре бачив! Робітнича кров
Пішла туди, куди вела у творах.

До незлічимих братчиків любов
Завжди з твоїх очей дивилась хворих.
Ти од кашкета аж до підошов
Співав, що всіх катів зітрем на порох...

Співав, аж глядь: ідуть оті кати.
Тож не співець потрібен тут, а воїн,—
Вадиме, чи до бою здатний ти?

Ти їх стирав. Ти не знеславив зброї
I впав не там, де народивсь колись, -
Вітчизно, над своїм співцем схились...


"Мандрiвники". Сонети. 1965 р.