Гусла

Павел Панченко
"ГУСЛА"

Гей, iдiть послухать гусла, люди,
З піль, які не тракторами зорані,
З гір, які в розлуці з сяйвом зоряним,-
Звідусюди!

Раптом відгукнулись чорні ворони:
-Геть нікчемні гусла-самогуди!
З цього ж лиха нам добра не буде,
Бо музика сниться непідкореним.

А матрос наповнив штормом струни -
Аж по світу гук пішов столунний, -
Не зглушити вільного та владного!

Бо для людства гусла життєдайні
Мiж боями (у великій тайні!)
Він створив... із ящика снарядного.


"Мандрiвники". Сонети. 1965 р.