Безсмертя

Павел Панченко
"БЕЗСМЕРТЯ"

         Пам'яті комсомольця
               Якова Гапчука

Облога... Вже по воду машиніста
З цистернами послали. Крадькома
Не візьмеш, бо на варті смерть сама,-
Допоможи йому ти, ніч імлиста!

- Ой, питоньки!- звертається до міста
Дитячий крик. А матінка - нiма:
В Одесі ж бо водиченьки бігма, -
Лиш по щоцi тече краплина чиста...

Чи з моря, чи з очей - гірка, гірка...
Посланця вже ніхто і не чека:
Чудес на світі не бува, братове!..

Аж ось - гудок!
- Привіз-таки орел! -
Привіз, а з вісімнадцяти джерел
Струмує кров - безсмертя Гапчукове...


"Мандрiвники". Сонети. 1965 р.