Э. Дикинсон. 1130. That odd old man is dead a year

Ольга Денисова 2
1130 (1868)
Старик тот странный год как мертв –
Ах, где его цилиндр!
Такой же жесткий день его
Светильник потушил –

О чахлом фитиле его
Кто помнит – кто, застыв,
Ждет у себя увидеть вновь
Лицо в сети морщин?

О, жизнь! Вначале кровь кипит
И как финал уныл!
Все достижения твои –
Ушедший в холод пыл.
27.04, 14.05.2021


1130
That odd old man is dead a year  -      
We miss his stated Hat.               
'Twas such an evening bright and stiff   
His faded lamp went out.               

Who miss his antiquated Wick  -         
Are any hoar for him?               
Waits any indurated mate               
His wrinkled coming Home?               

Oh Life, begun in fluent Blood         
And consummated dull!               
Achievement contemplating thee -      
Feels transitive and cool.