Малките големи неща

Ана Янакиева
Виж формата на облаците в небето
Чуй как падат звездите в морето
Подслушай разговора на ветровете
И как слънцето говори с детето.

Улови нежността на пречупено клонче
Усети немощта на роденото конче...
Дъха на крилете без полет прекършени,
Звука от бедите ненужно извършени.

За душата е важно да не е бездушна..
Не отмивай тъгата с целувка въздушна.
Имаш возможност да станеш по-нежен,
Искрен, достоен, дори по-малко грешен.

Помогни на този със сили изчерпани...
Помогни на онзи с надежди пожертвани.
За теб не ще бъде трудност никаква,
За него - помощ от извора бликнала.

Научи се да дишаш живота дълбоко...
Напразни думи не хвърляй високо.
Научи се да виждаш радост в мъглата,
Не отказвай да си единствен в тълпата.

И ще усетиш неземната сила на важното...
Как да отсяваш главното от маловажното.
Ще прогледнеш, ще видиш светлината в тунела...
Ще се усмихнеш доволен, спечелил с живота дуела.