Трудно бути богом

Серез
ТРУДНО БУТИ БОГОМ

Є воля лиш у всесвіті без бога,
Без жодного найменшого божка!
Та відчувається чомусь тривога --
Як небо, всюдисуща і важка...

Все ніби йде, як треба: шепче листя,
І хмари крук вимірює крилом.
А серце все одно мов не на місці,
Й бентега у повітрі сірим тлом.

Ми прагнемо делегувати волю,
Відповідальність, самостійність, хист,
Та хоч комусь вручити власну долю,
Й нехай за неї іншій відповість,

Не рахувати, що там жде, за рогом,
Чекати, що "за мене оберуть".
Зручніше жити із уявним богом,
Самому бути богом -- тяжкий труд.

Нелегко буть почутим і почути
(Чуттєвість -- це найрідкісніший дар).
Нелегко бути богом. Й просто бути,
І нести карми власної тягар.

Є воля лиш у всесвіті без бога,
Без жодного найменшого божка!
Та все ж порожньо в небі без живого,
Все контролюючого ватажка...

18.04.2019