Билково време

Величка Николова -Литатру 1
БИЛКОВО ВРЕМЕ


Днес е слънчево билково време
с нежно утро – уханно, копнежно.

Над полята кръжат аромати
от цветя и от билчици святи.

От поляните късат момите
свежи билки. С тях сплитат венците

и накичват за здраве момците,
а за мъжката сила – петлите.

На мегдана хора се полюшкват.
Млади майки децата си люшкат.

Баби с Еньовче хурките кичат,
та момци по момите да тичат!


Литатру