Na dzien kobiet

Халина Подгорска-Дутка
NA DZIEN KOBIET
Czegoz to nie moze zrodzic
umysl przychylnej kobiety
ktorej wystarczy wierzyc
w mila i konieczna przyjazn
kazdej rzeczy z kazda
a juz przyroda zdradzi jej
tajemnice wspolbytowania
i rozswietli sie wspolczuciem
jakas wypelniona cierpieniem
komnata czy izdebka przeszlosci
wiec Francuzi sklonni sa dopowiadac
ze Bog chce tego wlasnie co kobieta
ale czyz nie widzialam w Orleanie
kiedys czegos naprawde osobliwego
gdy kobieta wychodzac z kosciola
nie tylko obdarowala pieniedzmi
siedzacego zebraka ale i pocalowala?
10.03.2021
***
HPD