Надо дома бывать почаще

Владимир Осипёнок
Надо дома чаще бывать,      
Надо дома бывать не гостем,    
Чтобы чёрствым душой не стать, 
Поздних слёз не лить на погосте.   
Не забыть, как речной аир    
На полу на Купалье пахнет,    
И в колодец журавль, как в вир,
Опускает свой клюв с размаху. 
Не забыть от крыльца тропу,      
Что по жизни ведёт из дому,      
Где ты цену познал рублю               
И по курсу тому, другому.   
Не забыть, как морозом злым 
Клямка пальцы печёт колюче   
И откуда в обед таким         
Хлебным духом несёт пахучим.   
На стерне свою помнить тень,   
Не забыть, как зовут соседа,   
Не забыть, как течёт под день   
За весёлым столом беседа.          
Помнить всех половиц напев, 
Каждый угол, икону в раме. 
Славить бога, что ты успел   
Получить наставленье мамы.      
Надо дома чаще бывать,       
Надо дома бывать не гостем,   
Чтоб душою светлее стать,      
В ней святое не сжечь как мостик.      


Перевод с белорусского
-----------------------------------------
 

"Трэба дома бываць часцей" 
Рыгор Барадулін

Трэба дома бываць часцей,
Трэба дома бываць не госцем,
Каб душою не ачарсцвець,
Каб не страцiць святое штосьцi.
Не забыць, як падвялы аер
На памытай падлозе пахне,
Як у студню цыбаты асвер
Запускае руку да пахi.
Не забыць сцежкi той, што цябе
На дарогу выводзiла з дому,
Што ў хаце там быў рубель
У цане i па курсу старому.
Не забыць, як марозам злым
Клямка пальцы пячэ балюча
I адкуль на стале тваiм
Бохан свежага хлеба пахучы.
Помнiць свой на iржышчы цень,
Не забыць, як завуць суседа,
Не забыць, як пяе пад дзень
За вясёлым сталом бяседа.
Помнiць кожнай маснiцы спеў,
Кожны кут у прыцiхлай хаце.
Лёсу дзякаваць, што паспеў
Ты пачуць блаславенне мацi.
Трэба дома бываць часцей,
Трэба дома бываць не госцем,
Каб душою ты стаў чысцей
I не страцiў святое штосьцi.