Църквата на Батулийския манастир

Величка Николова -Литатру 1
ЦЪРКВАТА НА БАТУЛИЙСКИЯ МАНАСТИР
„Свети Николай Чудотворец”

Автор – Богданова Величка – Литатру

Виж как се вие нагоре в Балкана
горска пътечка чевръста.
Ние я следваме – четвърт час стана.
Виждаме църквата, кръста.
Горските ягодки весело кимат,
мамят ни горски върхари,
а телефоните снимат ли снимат
и животинските твари:
птички, сърнички, дори буболечки,
даже страхливите мечки…

Камбанарията в двора се мъдри
с тежка камбана – звънлива.
Българско знаме – от вятър се мърда –
ту се навива, развива…
Чудо- творецът ни гледа премъдро –
изографисан в икона.
Порти под него – две стражи безмълвни –
канят в обител – църковна.
Влизаме тихо и молим *светеца:
- Лек да е пътят на всички:
и на търговците, и на моряци,
та да постигнат целта си.

Палим свещички, светликът политва
заедно с нашата молитва…

Литатру
*

Батулийският манастир "Св. Никола"
Ортодоксално име: Св. Никола
 Местоположение на манастира:
Батулийският манастир е разположен в Западна Стара планина на брега на Батулийска река, в непосредствена близост до село Батулия и на около 30 км северно от София.
От години за него всеотдайно се грижи отец Стефан.
 Понастоящем Батулийският манастир е действащ и представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради.
Църквата е еднокорабна и е без купол.
Върху скала в манастирския двор е поставен красив оброчен каменен кръст.
Камбанарията е в двора и е с една камбана.

***
Фото - от Googlе с благодарност!

Църквата на Батулийския манастир "Свети Николай Чудотворец"

(Оброчният кръст е кацнало на много висока скала в манастирския двор
и се вижда отдалече,
а камбанарията и знамето са също в двора и не се виждат на тази снимка.)