Про завiрюху в новорiчну нiч, кота, куму та кума!

Иваненко Сергей Краматорск
Кружляє біла хуртовина,
Льодом скована ріка!
В ніч святкову…,
Новорічну,
Розгулялася зима…

Вітер в трубах завиває…,
Полум’я  в печі тріщить!
Теплом своїм всіх зігріває
Пухнастий, білий…,
Добрий кіт…

Вуха…, лапки…,
Хвіст «трубою»…,
Тихенько на руках  -  мурчить!
А за віконцем всіх вітає
З Новим роком   -  сніговик!
 
Сліпить очі завірюха
В замети намітає сніг!
Сусід…  з кумою…,
По дорозі…,
До кума на свята… -  спішить!

На вусах іній…, від морозу,
Під ногами сніг скрипить…!
Кума услід…,
Ледь-ледь встигає…!
Біжить за ними білий кіт…

Шмат сала…, холодець, ковбаску…,
Вареники…, наливку «Спотикач»
Несе у кошику сусід…!
Ще й Дідуха… -  в дарунок куму «на удачу»,
Щоб гарним був весь Новий рік…!

Стоять у кума на столі…, в світлиці,
Бокали…, миски…, тарілки…, чарки!
Картопля…, огірки…, млинці…, кутя!
Гостям засмажив  на підносі:
Качку…, курку…, гуску… й кабана…

Кум сусіда   -  щиро зустрічає,
Горілка налита в чарки…!
Всім щастя, радості бажає…,
Отримав в подарунок  -   Дідуха!
Щоб було все гаразд у хаті –
Цілує кума…, в  Новий рік,  -  кума!

Тости за столом підіймають,
Гумор…, байки…, жарти…  й сміх…!
І пісню  так душевно…, так протяжно…,
Так чарівно…   заспівала!
Кума…, для кума, у цю ніч:

«Ой, у вишневому саду,
Там соловейко щебетав!
Додому я просилася,
А ти мене все не пускав!
Додому я просилася,
Але  мене ти не пускав…»!

Кум сусіда…
Дружньо обіймає…,
У цю святкову…, дивну ніч!
А кіт не гаяв…
Марно часу!
Бо під столом  - ковбаску їв…

Усі радіють…, дискутують... ,
Чи буде гарним Новий рік???
«Наллємо, куме, ще по чарці…», -
Каже куму…,знов, сусід!
«Щоб було добре все у домі…», -
Муркнув раптом білий кіт:

«Бо…, за чиїмсь…
Дурним… наказом, 
Замість хліба…  на селі!!!
Комусь там…, зверху…,
Закортілось…!
Щоб, в полях… , усі ми разом  -   
Висівали коноплі ’…!»…

А надворі завірюха стихла,
Занесло снігом всі степи!
Під ясним Місяцем гуляє…,
Сам по собі, мудрий кіт!
Разом з ним подорожує
Веселий дядька  -  сніговик…

01 січня, 2021 рік