Алезiя

Стах Розсоха
Тепер, коли сплять ватаги, в землю лягли царі,
І перекриті щільно для втечі всі напрямки,
Мурами стануть галам згорьовані матері,
Душі, мантії неба вивернуть навпаки.

Скільки чесниць до смерті - знають лише боги,
Скільки тривоги в серці - падальники граки.
Плоті шматки найкращі виклюють за борги -
Не розплатитись Риму дзвоном монет віки.

Будь-який шлях до страти - просто його знайти.
Кров розійдеться стрімко колами по воді.
Можна мечем знічев'я перекроїть світи,
І не збагнути ранком, сталося що тоді.

Руки якщо по лікоть - лічені миті, дні -
Цезар піде в непам'ять, слідом - його сини.
Слава минає швидко, плавиться у вогні,
І передсмертним хрипом жевріє вдалині.

Там сплять ватаги галів, в землю лягли царі,
Там в чистім полі бродять діти і матері,
Там вже немає місця схиленій голові,
Там йде в непам'ять Цезар, в мокрій від сліз, траві.