Билково време

Величка Николова -Литатру 1
БИЛКОВО ВРЕМЕ
Автор – Величка Николова – Литатру1


Днес е слънчево билково време
с нежно утро: уханно, копнежно.
Над полята кръжат аромати
от цветя и от билчици святи.

От поляните носят момите
свежи билки и сплитат венците.
Те накичват за здраве момците,
а за мъжката сила – петлите.

На мегдана – хора се полющкват.
Млади майки – децата си люшкат.
Баби с Еньовче хурките кичат,
та момци по момите да тичат.


Богданова Величка – Литатру1