По легендата за Ромео и Жулиета

Величка Николова -Литатру 1
По легендата за Ромео и Жулиета
Автор - Величка Николова - Литатру1


Разправят, че в шестнадасети век
живели знатни рода във Верона.
И кръвна им вражда била без лек.
Избивали се в разрез със закона.

Израсла е Жулиета в род могъщ -
наричали го с име Капулети.
Ромео е роден и станал мъж
в рода на много знатния Монтеки.

Загърбили са младите и власт,
и родови вражди – отвек за веки.
Обхванати от буйна, силна страст -
в любов и вярност – врекли се вовеки!
Но не олтар, но не и брак свещен -
получили за любовта си верна.
Жесток отпор със злоба подплатен -
довели ги до гибелта им черна.

Отрова - вместо пресен  хляб светен -
погълнали за любовта си свята.
Животът им бил свръх опустошен
от Орис зла, що броди по Земята.
Родители с покрусени сърца -
в нощта - три гроба черни изкопали!
Два - за загиналите си деца,
а в трети - те враждата закопали!

Тъгуват и звезди и хладна нощ!
Луната тихо плаче във мъглата!
Светкавица проблясква като нож
и яростно разцепва Тъмнината!
   

Величка - от стихосбирката ми "Вечна любов".