William Blake Уильям Блейк... 4

Рина Феликс
William Blake/Уильям Блейк... (4)



Лондон



Средь узких улочек брожу,
дыханье Темзы ощущаю...
И с сожаленьем замечаю
угрюмость лиц... И я скажу

о том, что сердцем ощущаю -
мужчинам, женщинам нельзя
так больше жить... Живи иначе!
Но... знаю... знаю... слово зря

я в их объятия бросаю...
Забыты подвиги солдат...
Собор молчит. И трубы чистит
мальчишка... грязный трубочист...

На крышах ветер грозно свищет...
Девица падшая свои
возносит полночью проклятья...
И новобрачным знать ли счастье?



РИНА ФЕЛИКС



London

I wander thro" each charter"d street,
Near where the charter"d Thames does flow,
And mark in every face I meet
Marks of weakness, marks of woe.

In every cry of every Man,
In every Infant"s cry of fear,
In every voice, in every ban,
The mind-forg"d manacles I hear.

How the chimney-sweeper"s cry
Every black"ning church appals;
And the hapless soldiers sigh
Runs in blood down palace walls.

But most thro" midnight streets I hear
How the youthful harlot"s curse
Blasts the new-born infant"s tear,
And blights with plagues the marriage hearse.
(William Blake)