Мамам

Анатолий Павленко
ЩИРО ВІТАЮ ВСІХ МАМ З ЇХНІМ СВЯТОМ!
ЗИЧУ ЇМ  ВСІМ ЗДОРОВ’Я,  ТЕРПІННЯ 
І  ПРОСТОГО  МАТЕРИНСЬКОГО  ЩАСТЯ!
СВОЄЮ  ПОВСЯКДЕННОЮ  САМОВІДДАЧЕЮ 
ВИ  ЦЬОГО  ЗАСЛУГОВУЄТЕ.

СЛОВО  «МАМА»

Всі  вимовляють  дітлахи –
Чи  не  найпершим – слово «МАМА».
Й,  мов  оберіг  від  сил  лихих,
На  все  життя  те  слово  з  нами.

На  Землю  з  ним  весна  прийшла
Живому  дати  свіжі  сили,
Бо  стільки  в  слові  цім  тепла,
Що  Всесвіт  би  зігріть  хватило.

                *   *   *
Світлій  пам’яті  моєї  мами  присвячую,

Голодні  повоєнні  ти  пізнала
З  трьома  малими  нами.  Мед  хіба?
Ще  двоє  старших, ледь  на  ноги  стали,
Як  кажуть,  на  свої  пішли  хліба.

Не  думала  про  себе  а  ні  трохи,
Та  зберегла  ти  діток  від  суми.
Своє  життя  стелила  нам  під  ноги,
Щоб  в  лихоліття  вистояли  ми.

Любові  скільки  ж  треба  в  серці  мати!
На  всіх  знайшла.  Де?  Диву  я  даюсь.
То  ти – Богиня,  не  звичайна  мати,
Й  на  тебе,  як  на  Образ,  я  молюсь.
---