Басня Елена Стефанова Мутева басня

Владимир Игнатьевых
Осел, однажды, в шкуру льва залез
И, словно бес  в него вселился, словно бес:
- Пойду пугать людей в лесах, полях.
Теперь  велик, как лев. То людям страх!
Так говорил безумный наш осел,
И поскакал по лугу, как козел.
Вот,  недалече, видит наш «Аслан»,
Овец пасет единственный чабан,
А рядом  дети, сыновья и дочки,
(Семья за стадом днем и ночью).
Как видят шкуру льва со гривой, 
Бегут  те врассыпную.  Но,  что диво,
Стоят все овцы, и  игриво
Глядят на двух аршинны уши.
(Чабан волков,  медведей,  львов  услышит ).
И зачесалось все под шкурой тело
Осла. Он стал тереться весь  о древо,
Пока вся шкура не ужалась.
Осел издох.  И Льва не сталось.




„БАСНЯ”
Елена Стефанова Мутева
               



Вйеднаж магарето облече ся
в асланска кожа и повлече ся
да плаши человецити в полето.
– Сега съм аз висок и преголям,
сега съм аз същий като аслан:
Така говоряше си магарето
и пусти ся да тича по полето.
След малко види нашийт аслан –
овци пасат, при тях йедин чобан,
на друго място там седи чобанска
челяд от синове и дъщери.
Като видяха кожата асланска,
поченаха да бягат на йедно –
само чобанът наш не ще да бяга!
Пред нйего светят в аршин уши,
и той позна аслана по ушити.
Дръпва тозгизи той едно дръво,
почена да го чеши по плещите;
магарето без кожа ся истяга
и на земята без живот си ляга.

http://stihi.ru/2020/04/26/2933