Васко Попа - Каштан

Сергей Батонов
Площади колобродят

Купюры листьев его транжиря
Звонки свистки и клаксоны
В кроне гнезда свивают
Пальцы весна кромсает

Живет приключениями
Корней своих недоступных
Вспоминая чудесные
Ночки те незагаданные
Когда скроется с площади

И бредет наугад

А в лесу потеряется
Но всегда перед зорькою
Возвернется в аллею в свой ряд

(с сербского)

КЕСТЕН

Улица му пропије

Све зелене новчанице
Пиштаљке звонцад и трубе
У крошњи му гнезда свијају
Пролеће му прсте креше

Живи од пустоловина
Својих недостижних корена
И од дивних успомена
На изненадне ноћи
Кад нестане из улице

Ко зна куда иде

У шуми би се изгубио
Али се увек пред зору
У дрворед на своје место врати