Стихи на шведском Пер. Per Josefsson, Швеция

Рахим Карим
Inlagd av: Rahim Karim

;vers;ttare: Per Josefsson


M; VARA!

M; v;rlden inte se upp till mig
M; mitt folk inte gilla mig
Jag vet att sl;ktingar ;r inga idoler
L;t min familj f;rakta mig!
Varf;r ropa mitt namn?
Bergstoppar, stj;rnor sjunk ner!
Jag har gett liv ;t tre:
Det ;r tillr;ckligt f;r mig; var stolta ;ver mig!

--------

F;GELMANNEN

Min ande ;r bland molnen
Mitt ansikte ;r av dagg
Jag stiger mot skyn igen
Jag g;r blott barfota p; jorden

Eller har jag aldrig varit en f;gel?
Jag vill flyga varsomhelst
De har gett mig l;tta vingar
Jag har gl;mt de tunga benen

1995

----------

F;NSTER MOT V;RLDEN!

Jag stannade verkligen kvar i h;rnet
Som de v;nligt viskade bakom mig
Jag vill inte ha minsta m;rker
Utan ljus blir livet sm;rtsamt

Sj;len gav mig alltid liv
Fast;n den var sliten p; ytan
Gud, jag ;r n;jd i detta h;rn
Med f;nster mot en ;ndl;s v;rld!

1993

----------

***

Med istappar av t;rar
Som h;nger fr;n v;ra ;gonlock
Vi firar f;r f;rsta g;ngen ny;r
Var f;r sig
Jag s;g en skugga
Skymma era ansikten
P; era kinder
Hade vuxit ut en julgran

Jag ber till Gud om t;lamod
Och f;r er om lycka, fred och ljus!
Hur kan jag undg; att tillbe
Lagen i detta mittens rike
Gott nytt ;r, ni vuxnas barn!

---------

ETT V;DER F;R OSS ALLA!

Tillsammans m;ter vi sn; och regn
P; samma g;ng skiner solen p; oss
Och natten kommer likadant
Vi ;ppnar alla f;nster p; morgonen

Vi dricker, trots allt, vatten ur samma flod
Vi f;r regn, hagel och skyfall under samma ;rstid
En ;r vinter, en ;r v;r,
Uppskattningsvis ;r en sommar,
Och h;sten som ;r s; vacker!

Jag ber er att leva
I samklang h;r i v;rlden
I samklang under samma himmel!
Hetta och frost - v;rme och kyla
Hems;ker oss i sinom tid
Vi har alla ett jordskalv!!!

Ovan oss p; natten passerar molnen p; parad
L;t oss leva utan krig och utan segrar!
Vi kan ej leva under en annan treenighet
Ett, f;r oss alla, ett v;der!