Знаю я, мой Донбасс... Ирина Боговина

Кариатиды Сны
Ирина Боговина
Знаю я, що пісні про Донбас невеселі
http://www.stihi.ru/2020/01/29/5820

              ***
Знаю я, що пісні про Донбас невеселі,
Невеселі події, година смурна,
Стали стіни ворожі у рідній оселі,
Як прийшла, будь неладна, проклята війна...
Наче сіно в степу, та біда розгорілась,
Не питай, чого в мене заплакані очі,
Горе вдерлося в дім мій, дитини лишилась,
Дні-літа простяглись, наче темнії ночі...
Тяжко в горі самотньо зі скрутою жити,
Ще й сама вже в літах, сироту піднімать,
Чорну землю хрещену, слізьми скрізь политу
В безнадії у серці,мов глину, топтать...
Хто молодший, ще може, тому доведеться
Ту ворожу навалу з землею зрівнять,
В Україні про мир, бач,розмова не йдеться,
Хоч війна вже тупцюється років зі п"ять...
Знаю я, що пісні про Донбас невеселі,
Невеселі події, година смурна,
Стали стіни ворожі у рідній оселі,
Як прийшла, будь неладна, проклята війна...
Чомусь весни в Донбасі приходять завчасно,
То надія, мов брунька, в серцях розквіта,
Бо ще досі луна від початку те гасло,
Що Росія наш дім, Русь хрещена, свята!..


******************************************

***
Знаю я, мой Донбасс – невесёлая тема,
Невесёлые факты, что час - то беда,
В родном доме враждебными стали и стены,
Как пришла, будь неладна,  злодейка война...

Словно сено в степи, та беда полыхнула,
Не пытай, почему не наплачутся очи,
Горе в дом ворвалось - дочь... погибель согнула,
Дни-лета протянулись, как чёрные ночи...

Тяжко в горе одной с затруднением жить мне,
А особо - в летах сироту поднимать
И крещёную землю,  слезами политую,
В безнадёжности сердца, как глину, топтать...

Кто моложе, тот сможет, когда доведётся,
Эту вражию силу с землею сравнять,
В Украине про мир разговор не ведётся,
Хоть война уже топчется лет эдак пять...

Знаю я, мой Донбасс – невесёлая тема,
Невесёлые факты, что час - то беда,
В родном доме враждебными стали и стены,
Как пришла, будь неладна,  злодейка война...

Почему-то в Донбасс вёсны раньше приходят,
Пусть надежда, как почка, в душе расцветёт,
До сих пор ещё эхо дорогами бродит,
Что Россия - наш дом, свят крещёный народ!..