Кой от кого е по-по-най?

Генка Богданова
Автор: Генка Богданова

Пред блока има пейки стари,
там сядат мъжките клюкари.
По улицата с поглед шарят
и с удоволствие клюкарят.
Мърморят като котараци
и нищят старите мераци.

Мустаци дядо Марин глади,
загледан подир  булки млади.
Той в лятна жега, в зимна киша –
по млади булчици  въздиша,
с любовни подвизи се хвали
пред наборите си „заспали“:

- Изглежда съм природно чудо?!
Две булчици  за мене лудо
се карат люто и се бият.
Че влюбени са в мен не крият,
макар, че чукнах  шейсетака
и имам  сребро във мустака!

- Така е, вече сме богати. -
ухилен рече дядо Злати. -
Сребро в мустаците, в главите
и „злато“ – в гащите ни скрито…
Дали пък, ако го открият,
за теб, Марине, ще се „бият“?
А пред нас  по` откровен бъди,
на осемдесет почти си ти!

И дядо Доньо  не отстъпва,
от цигарето сладко „дръпва“
/и миг да пуши той не спира/
в минаващи жени се взира:

-  Познавам я, ей там – оная,
пикантни случки с нея зная.
Не беше стока като млада.
Наричахме я „дащна Рада“
Бе калпазанка, мързелива
но и до днес си е „шавлива“.
От личен опит аз го зная,
че любил съм я, ще призная.
Отдавна   вече е прабаба.
Сега е сбръчкана и слаба,
и с патерица се подпира,
но прави, струва – все намира
нов глупав старец – мераклия
та пенсийката му да свие.

Дядо  Станьо му подметна:
Признай си, че и тебе метна!
Без стръв като шаран те хвана,
а ти с  мерака си остана.

А в кафененцето отсреща
жените им си правят среща.
А темите им са мъжете
и навиците им проклети .
- Клюкарстват, лъжат, фантазират,
все  чужди жени коментират.

- Е, те  на мачовци се правят,
тъй се опитват да  забравят,
че са немощни,  остарели,
плешиви и надебелели,
че мъжкото достойнство дреме…
Забравят, всичко е до време!
Вън моят Доньо , лъже, маже,
защото го е срам да каже,
че меракът съвсем му угасна,
дори към мен е безучастен.

И моят Злати  се тревожи,
че от години хич не може,
но пред акраните  си смело
се хвали , лъже той умело,
небивалици им разправя,
че още като мъж се справя!

И моят, рече баба Стана,
навън излиза рано –рано,
при  мъжките клюкари сяда,
обсъжда всяка булка млада,
„заслуги“ пише си в „актива“,
а вкъщи  даже не го бива.

Последна рече баба Цвети:
Жени, мъжете не корете!
Разбирам моя старец беден,
меракът тръгва си последен!
Затуй, жени, не се сърдете,
мъжете свои оставете
за самочувствие да слъгват,
душите свои да залъгват!


Илюстрацията е на българският писател и художник Димитър Чорбаджийски / Чудомир/ от серията капртини с акварел и молив " Ташенци"