Стара ямболско- сливенска трагикомедия

Генка Богданова
Автор: Генка Богданова

Срещнали се във Крушаре,
двама кметове – другари.
Сливенският се осмял,
в сила мъжка разцъфтял.
Ямболският кмет пък бил,
мрачен, тъжен и унил..

- Хей, защо си тъжен, братко?
Казвай зора си накратко!-
рекъл сливенският кмет..- 
-  В Ямбол всичко е наред,
ама пусти мой късмет,
нещо случи се със мен,
имам страшен аз проблем.
Моят „ набор“ ме предаде,
поста си без време сдаде.
Клюмна, клекна изведнъж,
та съм вече полу – мъж!

- Е, напразно се тревожиш,
пак да любиш ти ще можеш!-
казал сливенският кмет.
-  Ето ти от мен съвет:
В болницата ни военна,
ще го вдигнат непременно.
Докторите ни прочути,
със войнишки атрибути
ще ти подменят „яйцата“


и ще влезеш пак в „играта“.
Бил съветът му ефектен,
резултатът пък – перфектен.
Ямболският кмет цъфти,
люби булки и моми.
за проблема си забрави,
и с потентност той се слави.

Минали година, две.
Сливенският кмет реве: -
„наборът“ му сдал багажа
и не мърдал от „гаража“!
Ямболският кмет теши го:
- В болницата покажи го!
Докторите ви прочути,
със войнишки атрибути,
пак ще те направят мъж,
пак ще любиш не веднъж!...

Срещнали се те след време.
Сливенският кмет пак дреме,
пак е мрачен и унил,
погледа в земята впил.

- Но, защо си тъжен, братко?
 
- Нямаше ефект, накратко,
нищо, че лежах под ножа –
„наборът“ съвсем не може! –
нещастният въздишал пак. 
Засмян широко под мустак,
му рекъл ямболският кмет:

- Имал си проклет късмет!
Докторите ви прочути,
със старите ми „атрибути“
твоите са подменили,
затова си пак без сили.
Нещо ми подсказва тука,
че си сгазил нещо лука,
„клъцнал“ си им от бюджета,
бръкнал си им в портмонето,
затова са те лишили
те от мъжките ти сили.
Трябва много да внимаваш
на кой - колко пари даваш,
много мъдро да избираш
щедро кой да финансираш!
 


П.П 
Ямбол и Сливен - соседние города в Болгарии, которые постоянно спорят о том, кто лучше их
Крушаре - это деревня посреди дороги между Ямболом и Сливеном

"Набора" - это название в народном стиле атрибута мужского достоинства

Зор - ето слово турцизм , означает горе