Легенда о цикории 3

Любовь Николаевна Сушко
Легенда про цикорій


(голландська)


Жила десь дівчина прекрасна,
Така вже гарна - й не сказати!
Що навіть в небі Сонце ясне
Її схотіло в жони мати.

Мовляв - красуне, так кохаю!
Щаслива будеш ти довіку...
І обдарую всим, що маю,
І буду добрим чоловіком!

- Прийди, прийди, дівчино мила! -
(Слова кохання їй шепоче...)
Та... дівка хлопця вже любила,
В дружини Сонечку не хоче!

Ото ж - відмовила. З образи,
Лиш двері зранку та відкрила,
На стежку вийшла - то одразу,
Вмить, Сонце і перетворило

Її в рослину, ще не знану!
Квітки - блакитні, наче очі...
З тоненьким, та високим станом...
- З зорі дивися і до ночі,

На мене, дівчина строптива!
Самому Сонцю - та відмова?!
Тепер ти більше не красива -
З тобою інша вже розмова! -

Та не здалася дівка й нині -
Вже по обіді закриває
Квітки свої, блакитно-сині...
Лише, з погордою, киває.

Росою, часом, плаче в горі,
Корисна лікарська рослина...
Дали їй назву: це - цикорій!
А мимо час незримо плине.
    17.01.2020 г.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Перевод на русский язык:


Легенда о цикории

(голландская)


Жила где-то девушка прекрасная,
Такая уже красивая - и не сказать!
Что даже в небе Солнце ясное
Её захотело в жёнах иметь.

Мол - красавица, так люблю!
Счастлива будешь ты до скончания века...
И подарю всё, что имею,
И буду хорошим мужем!

- Приди, приди, девушка милая! -
(Слова любви ей шепчет...)
Но... девушка парня уже любила,
В жёны Солнышку не хочет!

Потому-то и отказала. От обиды,
Едва дверь утром та открыла,
На тропку вышла - так сразу,
Мгновенно, Солнце и превратило

Её в растение, ещё не известное!
Цветы - голубые, будто глаза...
С тоненьким и высоким станом...
- С зари гляди и до ночи,

На меня, девушка строптивая!
Самому Солнцу - да отказ?!
Теперь ты больше не красива -
С тобой другой уже разговор! -

Но не сдалась девушка и ныне -
Уже после полудня закрывает
Цветы свои сине-голубые...
Лишь горделиво кивает.

Росой, временами, плачет в горе,
Полезное лекарственное растение...
Дали ему название: это - цикорий!
А мимо время незримо течёт.