Кереметт Флоренция жеринен

Марина Ахмедова-Колюбакина
* * *

Кереметт;; Флоренция жеринен
Бабам неге, неге мында келди эле;,
;й;; таштап, неден коркту;, эмнеден
Чочулады;, мынча алыс безди; сен
Мекени;ден – Италия жеринен?
Чоочун аймак, сазга толгон, токойлуу
Россияга с;з;п келди;, оройлуу...
Артык к;р;п Орусия, орусту...
Кабат асман к;пк;к тартып к;п ойлуу...
Кайсы шайтан жолдон т;рт;п тозутту?
Сонун тилин Флоренциянын эми,
Унуткартты аары, чиркейдин ;н;,
Дуулдагы шаардын к;н;-т;н;,
Т;нд;к славян тили менен чогуу,
Орустардын Орешек чеби ;з;...
Бирок, бала кезден билген нерсе;ди
Неге эси;ден чыгарганы; билсе;чи?
Ата; балким кечирмек эле сени,
Эси;ди алган тамаша;ды да деги,
Ээлик кылган ;з;нд; мурастарды
Бермек балким, мыйзам менен андагы.

Куулду;бу, азгын рим тукуму,
же жы;айлак бир селсаяк беле; сен,
же бир кымбат асыл, азем кийимчен
Троясына т;нд;кт;н келгенси;?
Архив ча;ы баскан менен изи;ди,
;м;р даракчасы жап-жашыл б;рд;;,
Байтеректей к;к тиреп, андан бери,
Эки ми; жыл, урпактары; к;б;йд;.

Которгон – Алтынай Темирова
(перевод на киргизский язык)

*   *   *

Мой предок странный, отчего
Ты из Флоренции прекрасной,
Сбежав из дома своего,
Пустился в этот путь опасный?
В дремучий край, где топь да лес,
Да плат небес, до боли синий…
Какой тебя попутал бес
Плыть из Италии в Россию?
Вернее Русь…
Ты предпочёл
Прекрасной флорентийской речи
Писк комаров, жужжанье пчёл
И грохот городского вече,
И северных славян язык,
Да крепость русскую Орешек…
Но от всего, что знал ты прежде,
Зачем так быстро ты отвык?
Тебе простил бы твой отец
Твою безумную забаву
И свой владетельный венец
Оставил бы тебе по праву.
Потомок римлян, блудный сын,
Ты был бродягой иль изгоем,
В наряде пышном иль босым
Пришёл ты в северную Трою?
В пыли архивной тонет след,
Но древо жизни зеленеет,
Раскинув крону по Расеи
Уже вторую тыщу лет.

http://www.stihi.ru/2012/02/06/12440